Микробиомът е сложна и динамична общност от микроорганизми, които живеят не само върху кожата ни, но и в червата, устата, носа и други части на тялото на всеки от нас. Те предпазват кожата от инфекции, помагат за храносмилането и дори могат да повлияят на настроението на бебето.

Основни компоненти на микробиома

Бактерии: Най-разпространените членове на микробиома, бактериите се делят на две основни групи: грамоположителни (с дебела клетъчна стена) и грамоотрицателни (с тънка клетъчна стена). Те изпълняват множество функции, включително: разграждане на хранителни вещества, производство на витамини и антибиотици, подпомагане на храносмилането, защита от патогенни микроорганизми и модулиране на имунната система.

Гъбички: Гъбичките, макар и по-малко от бактериите, са важна част от микробиома. Те играят роля в храносмилането, производството на витамини и предпазването от кожни инфекции.

Вируси: Милиарди вируси обитават човешкото тяло, много от които са безвредни. Някои вируси обаче могат да причинят инфекции, а други играят роля в регулирането на имунната система.

Археи: Тези древни микроорганизми са по-малко проучени, но се смята, че играят роля в метаболизма на метан и други газове.

 

Влияние на кожния микробиом върху здравето на бебето

Влияние на микробиома върху здравето

Изследванията показват, че микробиомът играе важна роля в поддържането на здравето и може да има влияние върху различни състояния, включително:

 • Храносмилане: Микробите в червата ни помагат за разграждането на хранителните вещества, усвояването на витамини и минерали и предпазването от инфекции.
 • Имунна система: Микробиомът взаимодейства с имунната система, като й помага да разграничи полезните от вредните микроби.
 • Психично здраве: Някои проучвания показват връзка между микробиома и психични състояния като депресия и тревожност.
 • Затлъстяване: Съставът на микробиома може да бъде фактор за развитие на затлъстяване.
 • Автоимунни заболявания: Някои автоимунни заболявания, като болестта на Крон и диабет тип 1, са свързани с дисбаланс в микробиома.

 

Как да се грижите за естествения микробиом на бебето

Естественият микробиом на бебето се развива през първите години от живота. Важно е да се грижим за него, за да може той да се развие правилно и да предпази бебето от кожни проблеми. Ето някои съвети как да направите това:

 • Къпете с хладка вода и избягвайте прекалено честото къпане, за да не отмиете естествените масла от кожата, които са важни за поддържането на микробиома.
 • Използвайте нежни измивни продукти. Избягвайте силните сапуни и гелове за къпане със силни аромати или химикали, които могат да раздразнят кожата на бебето.
 • Не използвайте антибактериални продукти. Антибактериалните продукти могат да унищожат както добрите, така и лошите бактерии върху кожата на бебето.
 • Овлажнявайте кожата на бебето редовно. Това ще помогне за поддържане на кожата хидратирана и здрава.
 • Прекарвайте време навън с правилната слънцезащита. Слънчевата светлина помага за стимулиране производството на витамин D, който е важен за здравето на микробиома.
 • Изберете кърмене, ако това е възможно. Кърмата съдържа пребиотици, които са храна за добрите бактерии в микробиома.
 • Избягвайте антибиотици, освен ако не е абсолютно необходимо. Антибиотиците убиват както добрите, така и лошите бактерии в микробиома.

 

Чистата козметика е най-добрата грижа за микробиома върху кожата на бебето

Продукти за грижа за бебешката кожа, които поддържат микробиома

В Wooden Spoon вярваме, че чистата козметика е най-добрата грижа. Продуктите, които разработваме, са продуктите, които ползваме върху нашите собствени деца. Затова козметиката, която ще откриете при нас, е не само нежна и ефективна, но и направена от най-висококачествените съставки.

Използваме натурални, био сертифицирани масла, без синтетични аромати, оцветители или консерванти. Нашите продукти са специално разработени, за да подхранват и предпазват деликатната бебешка кожа, като същевременно поддържат естествения баланс на нейния микробиом.

 • Био бебешко масло за тяло – Био сертифицирано бебешко масло с пухкава консистенция, направено от най-фините натурални масла, които подхранват, успокояват и защитават деликатната бебешка кожа.
 • Био бебешки крем за зоната на пелената – Биосертифициран нежен бебешки крем за зоната на пелената, съставен от деликатни натурални масла в комбинация с не-нано цинков оксид и лайка.
 • Био бебешко олио – Нежно бебешко олио, съставено от най-деликатните био сертифицирани олиа, обогатени с мека лайка и натурален витамин Е.
 • Био бебешки шампоан за тяло и коса с лавандула – Деликатна измивна формула на растителна основа от осапунени натурални масла, която почиства и подхранва.
 • Био бебешки шампоан за тяло и коса Cotton Kiss – Лимитирана серия бебешки шампоан за коса и тяло, съставен от изцяло натурални съставки, които правят мека и пухкава пяна, деликатна към бебешката кожа.

Грижата за естествения микробиом на бебето е важна не само за здравето на кожата, но и за общото му състояние. Следвайки тези съвети, можете да помогнете на своето малко човече да развие силен и здрав микробиом, който ще го предпази от кожни проблеми и други заболявания в бъдеще.

СПОДЕЛИ