Красивата и здрава кожа е мечта за много хора. Често обаче са случва, именно продуктите, с които се грижим за нея, да се окажат врагове, вместо съюзници. Запушени пори, акне, черни точки – това са само част от проблемите, които могат да се появят, ако не подбираме внимателно козметиката си.

В тази статия искаме да споделим какво научихме ние за комедогенния индекс – ключов фактор при избора на продукти за лице. Ще ви разкажем какво означава той, как да го четете и как да го използвате, за да се радвате на чиста и сияйна кожа.

Какво е комедогенен индекс?

Комедогенен индекс е скала, която оценява способността на дадена съставка да запушва порите. Съставките с висок комедогенен индекс са по-склонни да запушват порите и да водят до образуване на комедони (черни точки) и акне.

 

Скалата е разделена на пет категории:

 • 0: Некомедогенен – не запушва порите
 • 1: Слабо комедогенен – нисък риск от запушване
 • 2: Умерено слабо комедогенен – възможно е да предизвика запушване при някои, но е подходящ за повечето потребители
 • 3: Умерено комедогенен – вероятно ще предизвика запушване при хора с мазна кожа
 • 4: Средно силно комедогенен – ще предизвика запушване при повечето типове кожа
 • 5: Силно комодогенен – много висок риск от запушване за всички типове кожа

Важно е да се отбележи, че комедогенният индекс е само ориентировъчен. Някои хора с чувствителна кожа може да реагират на продукти с нисък индекс, докато други с по-мазна кожа може да понасят продукти с по-висок индекс без проблем.

 

Хидратация за лице с нисък комедогенен индекс

Защо е важно да се интересуваме от комедогенния индекс?

Комедогенните продукти не са нито добри, нито лоши – по-скоро е важно да изберете подходящия продукт за вашия тип кожа.

Ако имате склонност към акне, черни точки или запушени пори, е много важно да използвате козметика с нисък комедогенен индекс. Така ще намалите риска от появата на нови проблемни участъци и ще подобрите цялостното състояние на кожата си. Освен това, продуктите с висок комедогенен индекс могат да задушат кожата, да я направят непропусклива и да влошат нейната еластичност.

Също толкова важно е за хора, които страдат от по-суха кожа или състояния като розацея и екзема, да изберат козметични продукти, които са по-високи в комедогенната скала. Омекотяващите масла са важни при състояния на суха кожа, за да помогнат за заключването и задържането на влагата – все едно нанасяме предпазващ филм върху кожата.

Как да избираме козметиката си според комедогенния индекс?

 • За мазна и склонна към акне кожа: Използвайте продукти с комедогенен индекс 0 или 1. Избягвайте продукти с мазни текстури, минерални масла, парабени и други комедогенни съставки.
 • За суха и чувствителна кожа: Можете да използвате продукти с комедогенен индекс 0, 1 или 2. Обърнете внимание на хидратиращите и успокояващи съставки, като хиалуронова киселина, алое вера и масла от шафранка, жожоба и бадем.
 • За нормална кожа: Можете да използвате продукти с комедогенен индекс 0, 1, 2 или 3. Избягвайте продукти с агресивни съставки, като алкохол и парфюми.

Кои продукти са с нисък комедогенен индекс?

В каталога на Wooden Spoon ще откриете богато разнообразие от продукти за лице и минерална слънцезащита с нисък комедогенен индекс, специално разработени за чувствителна и проблемна кожа. Ето някои от най-популярните ни предложения:

Продукти за лице:

 • Пяна за лице Mousse Delicate – Деликатна измивна пяна за лице, която почиства кожата в дълбочина, оставяйки я мека и освежена. Комедогенен индекс: 0
 • Серум за лице Majestic Drop – Луксозен нощен еликсир, богат на природни съставки, които доказано изглаждат бръчките, озаряват лицето и подобряват цялостното състояние на кожата. Комедогенен индекс: 1
 • Био слънцезащитен лосион за лице “Dry Oils” 50SPF – Минерална слънцезащита с прозрачен цинк, който не оставя бели следи. Комедогенен индекс: 1
 • Био серум за проблемна кожа Troubled Skin – Специално създаден серум за чувствителна и проблемна кожа, помагайки за регенерацията при наличието на акне или инфекция. Комедогенен индекс: 2
 • Био розова вода – Произведена от ръчно събран цвят от маслодайна роза дамасцена, богата на минерали използва се за успокояване, почистване и подхранване на кожата. Комедогенен индекс: 0

Предимства от използването на продукти с нисък комедогенен индекс

 • Подходящи за всички типове кожа – съществуват различни видове продукти за грижа за кожата, но тези с нисък или нулев комедогенен индекс за подходящи за всички типове, включително и чувствителна. Въпреки че продуктите от тази категория са много полезни за мазна кожа, хората със суха, комбинирана или дори чувствителна кожа също могат да ги използват, за да поддържат порите си чисти и да минимализират шансове за получаване на запушени пори.
 • Предотвратяват акне и черни точки – Запушените пори са благоприятна среда за бактерията Cutibacterium acnes, свързана със състоянието на кожата при акне. Бактериите се хранят с маслата, уловени в порите, и се размножават бързо, което води до неприятните обриви. Използването на некомедогенни продукти е от решаващо значение, ако имате мазна и склонна към акне кожа.
 • Балансират нивата на себум – Некомедогенните продукти се формулират само с масла с нисък комедогенен индекс. Така те ви помагат да подхраните кожата, без това да води до запушване на порите. Всъщност някои некомедогенни, студено пресовани масла като масло от конопено семе или шипка имат способността да регулират цялостното производство на себум чрез балансиране на състава на мастните киселини.

Важни стъпки при подбора на продукти с нисък комедогенен индекс

 • Четете етикетите на козметичните продукти.
 • Ако е възможно вземете малка опаковка първия път или мостра.
 • Тествайте продуктите на малка зона от кожата си, преди да ги нанесете на цялото лице или тяло. Сгъвката на лакътя е подходяща за тестове.

 

Какво е комедогенен индекс и как да избираме козметиката си?

Докато комедогенната скала е полезен инструмент, важно е да имате предвид, че кожата на всеки е различна. Само защото дадена съставка се оценява като некомедогенна, това не гарантира, че няма да ви причини запушване на порите.

Как се използва дадена съставка и в каква концентрация е във формулата на даден продукт, също може да повлияе на нейната комедогенност. Изпробването и тестването на продуктите върху вашата кожа е най-добрият начин да определите какво подхожда на вашия тип кожа. Например, хидратиращ крем, който съдържа малко количество комедогенно масло, може да не причини обриви, но използването на маслото неразредено като почистващо средство вероятно ще ви допринесе за появата на нежалано акне.

Познаването на комедогенната скала може да ви помогне да изберете продукти за грижа за кожата, които е по-малко вероятно да запушат порите, да развият комедони, водещи до появата на акне.

Важно е обаче да запомните, че ниският комедогенен индекс не е гаранция за избягване на рисковете и че вашата кожа е уникална. Ако се борите с акне, може да е полезно да потърсите професионалист – дерматолог или козметик, който да ви помогне в задълбочения подход в грижата за здравето на вашата кожа и тяло.

СПОДЕЛИ