Водата е най-често срещаната съставка в козметиката и в зависимост от категорията на даден козметичен продукт, в него може да се съдържа от 60% до 95% вода.

Каква е ролята на водата в козметиката?

В комбинация с емулгатори водата може да се смесва с по-плътни съставки, като масла и олиа. По този начин водата се превръща в “универсален разтворител”, който улеснява образуването на така наречената емулсия – хомогенна смес от две течности, които по принцип не се смесват по естествен път (като вода и олио). Така се създава всякакъв тип козметика от грим до масла за тяло. 

 

Защо от Wooden Spoon създаваме голяма част от продуктите си без вода?

Естествено, изработката на козметика с вода е сложен и комплексен процес, който не би могъл да се избегне напълно. Определени продукти изискват влагането на вода във формулите си, поради естеството си – душ гелове, кремове за лице, измивни пяни и др. В този случай, в зависимост от количеството на водата вложена в продукта, ефективността на активните съставки бива намалена, но не и заличена!

Нашата мисия е да намерим най-висококачествените биосертифицирани суровини от цял свят и да създадем възможно най-чистите продукти за вас и вашите деца. 

Ползите на продуктите без вода, може да прочетет надолу:

 

Там където изключваме водата от формулите си, запазваме максималната 100% ефективност на съставките.
Без вода в козметиката ни, не се налага да нагряваме на висока температура съставките за да бъдат темперирани с водата и впоследствие смесени. При този метод запазваме всичките активните съставки на топлочувствителните масла и олиа, както и аромата им.
Запазваме напълно естествения аромат на натурално чистите съставки и техните лечебни свойства!

   Органичните продукти без вода нямат нужда от консервант, защото маслените суровини не могат да се заразят, тъй като микроорганизмите предпочитат водна среда за развитие. Използваме натурален Витамин Е, който има свойствата на силен антиоксидант и запазва другите натурални съставки свежи за по-дълъг период.

*При натуралните ни продукти с вложена вода, където натуралният Витамин Е не би бил достатъчен, за да се пребори с развитието на бактерии, сме се постарали да открием най-чистата алтернатива и използваме само натурални консерванти. 

    Когато козметиката е под формата на течност, възможността за опаковки различни от пластмаса е изключително минимална. При козметичните продукти с липса на вода, финалният продукт е “твърд” продукт, който може да бъде опакован в алуминий или хартия, които да бъдат рециклирани или биоразградени след това. Също така, по отношение на транспортирането, козметиката в твърди, прахообразни и балсамови форми спомага за намаляването на въглеродния отпечатък, тъй като заема много по-малко място от течните си версии.

 Разработването на продукти с намален воден или „безводен“ отпечатък е изключително предизвикателство поради ролята, която водата играе във всички фази на производството, доставката и потребителската употреба. Естествено, ние създаваме продукти, които и съдържат вода, но отговорното използване на водата и всяка възможност в която можем да я елиминираме от производствената линия са нашите стъпки към значително намаляване на въздействието на водния отпечатък в козметичната ни индустрия.

 Важно е да не забравяме, че водата не е само ресурс, а и основна градивна частица на всичко заобикалящо ни и дом на безброй животни и микроорганизми. Затова отделяме и голямо внимание на въздействието на козметиката върху околната среда след употреба. Създаваме козметични продукти, чиито съставки могат да бъдат върнати във водните източници, без да представляват риск за водния живот.

*Въпреки че може да е трудно да се знае точният процент вода, присъстващ в дадена козметика, потребителите могат лесно да разберат с един поглед дали водата е основната съставка във формулата на продукта. Ако „Вода“ или „Aqua“ са първите думи, появяващи се в списъка на съставките, това означава, че продуктът съдържа повече вода, отколкото всяка друга съставка

 

Козметиката без вода е не само ефективна и пълноценна храна за кожата, но и много природосъобразна откъм водна консумация, воден и въглероден отпечатък!

 

СПОДЕЛИ